Megjelent az SZTNH Elnökének tájékoztatója

a nemzetközi szabadalmi bejelentésekkel kapcsolatos nemzetközi bejelentési és nemzetközi kutatási illetékek megfizetése tárgyában

Tájékoztatjuk tisztelt Ügyfeleinket, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) kezdeményezésére a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) Főigazgatója megállapította a nemzetközi szabadalmi bejelentésekkel kapcsolatos nemzetközi bejelentési és kutatási illetékek összege magyar forint egyenértékét. Az erről szóló hivatalos értesítést a WIPO 2013. augusztus 22-én tette közzé hivatalos lapjában, a hivatalos értesítések között (http://www.wipo.int/export/sites/www/pct/en/official_notices/officialnotices.pdf, Official Notices, PCT Gazette, 100-102. oldal).

Ezzel a lépéssel a nemzetközi szabadalmi bejelentésekkel kapcsolatos nemzetközi bejelentési és kutatási illetékek tekintetében kiküszöbölésre került a magyar bejelentőket korábban terhelő árfolyamkockázat. A magyar bejelentők ennek alapján - ellentétben a korábbi gyakorlattal - egy előre meghatározható forint összeg fizetésére kötelesek, és nem szükséges a PCT-hez csatolt Végrehajtási Szabályzat (PCT VSZ) mellékletét képező Illetéktáblázatban svájci frankban, illetve a PCT Díjtáblázatában euróban, illetőleg orosz rubelben meghatározott illetéknek az SZTNH általi továbbítása időpontjában lehetséges - és előre nem tervezhető - átváltási árfolyamára tekintettel lenniük. Mindezek alapján a befizetők és az SZTNH közötti utólagos elszámolásra sem lesz a továbbiakban szükség.

Felhívjuk továbbá Ügyfeleink figyelmét, hogy az SZTNH Elnökének a nemzetközi illeték és a kutatási illeték összegéről, valamint ezek megfizetésére vonatkozó előírásokról szóló 1/2013. (VIII. 30) tájékoztatója (a továbbiakban: Elnöki Tájékoztató) itt olvasható.

Az 1995. évi XXXIII. törvény (Szt.) 84/R. §-ának (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján kiadott Elnöki Tájékoztató - a nemzetközi szabadalmi bejelentésekkel kapcsolatos nemzetközi bejelentési és kutatási illetékek magyar forintban meghatározott egyenértékének rögzítésére figyelemmel - meghatározza a nemzetközi bejelentési és kutatási illetékek megfizetésében és elszámolásában a 2013. szeptember 1-jét követően esedékes befizetésekre alkalmazandó új eljárásrendet.

2013/09/02